Bron: Afdeling Communicatie, Gemeente Montfoort

 

Expositie stiltegebieden in Gemeentehuis Montfoort

 

 

Tot en met 27 september is een bijzondere expositie te zien in het gemeentehuis van Montfoort aan Kasteelplein 5.

Natuur, stilte en rust versterken elkaar en zijn het waard gekoesterd te worden. In de stilte expositie komen de stiltegebieden weer dichterbij. In de aandacht van de politiek, maar ook bij de recreanten die op zoek gaan naar natuur, stilte en rust.

 

De expositie gaat in op de beleving van de bezoeker in een stiltegebied. Wat kun je er verwachten? Welke planten en dieren vind je er? Wat doet de overheid er aan om de gebieden te behouden? En wat betekent (gebrek aan) stilte voor je gezondheid?

 

Burgemeester Petra van Hartskamp bezocht de tentoonstelling: “Ik nodig u graag uit langs te komen in het stadskantoor. De tentoonstelling is de moeite van het bezoeken waard. En als u tijd heeft, komt u vooral naar de stiltegebieden zelf, bij ons op Blokland en Willeskop, prachtige plekken in ons Groene Hart om van de natuur te genieten.”

 

Stilte is een kernwaarde
Het Groene Hart is een gebied met een duidelijke identiteit en veel ruimtelijke kwaliteiten. Natuur, landschap, cultuur, openheid en stilte zijn kernwaarden. Stilte en rust heeft een mens hard nodig. In stiltegebieden kun je op adem komen, van de natuur en het landschap genieten.

 

Wandeling 10 september

Voor zondag 10 september 2017 staat een wandeling op het programma in Natuurgebied Willeskop, een stiltegebied gelegen tussen twee middeleeuwse houtkades in. Waar de kades in de Middeleeuwen door de mens werden gebruikt als landscheiding, vormen ze tegenwoordig een ideale groene snelweg voor de kleine diersoorten en uiteraard ook voor wandelaars.

Het gebied kan worden beschouwd als een van de grootste vogelkraamkamers van het Groene Hart. Vele eenden en ganzen gebruiken het gebied om te overwinteren. Door de ‘magneetwerking’ heeft het gebied ook regelmatig bezoek van zeldzame soorten.

 

De wandeling start om 10.00 uur, met koffie/thee  bij Buitenplek Más Mik, Benedeneind Noordzijde 408, 3405 CD in Benschop. De excursie eindigt rond 15.30 uur. Parkeren kan bij de Buitenplek. Interesse in deze unieke wandeling?. Aanmelden kan, tot uiterlijk 6 september a.s., via contact@groenehart.info

 

De excursie kost €. 7,00 per persoon. Dit is inclusief een consumptie en kosten gids. Dit bedrag kunt u overmaken naar rekeningnummer: NL71INGB 0007908025, ten name van Stichting Groene Hart, onder vermelding stiltewandeling Willeskop. Na ontvangst van het bedrag volgt nadere informatie en de routebeschrijving.

  

Tentoonstelling
De tentoonstelling Stiltegebieden is te zien tot 27 september in het stadskantoor. Vervolgens reist de expositie via, bibliotheken, gemeentehuizen en natuurcentra verder door het Groene Hart. Kijk op  www.geluidvandestilte.nl  wanneer de expositie bij u in de buurt is. 

 

 

Expositie Het Geluid van de Stilte

 

Bij de provincie Noord-Holland staat vanaf donderdag 27 juli de expositie ‘Het Geluid van de Stilte’. Daar beleef je de stilte, herken je verschillende geluiden, droom je weg bij natuurgeluiden en meet je wat je hartslag dan doet. Hierdoor ervaar je hoe kostbaar en kwetsbaar de stilte is.

De expositie wordt gehouden van 27 juli tot 30 augustus 2017 in het provinciekantoor aan Houtplein 33, 2012 DE  Haarlem en is op werkdagen te bezoeken van 8.00 uur tot 18.00 uur. De expositie is een initiatief van Stichting Groene Hart. De provincie zet zich in voor stiltegebieden en heeft 39 stiltegebieden aangewezen, waarvan 6 in het Groene Hart. Door in haar kantoor een expositieruimte beschikbaar te stellen, steunt de provincie dit initiatief.

 

Stilte positief voor gezondheid

Mensen hebben behoefte aan stilte als tegenhanger van een alsmaar drukker wordende omgeving. Stilte versterkt ook de beleving van de natuur en het landschap. Die is heel anders wanneer je langs een weiland loopt en je hoort de weidevogels, dan wanneer het geraas van een snelweg de zingende vogels overstemt. Daarnaast heeft stilte positieve gezondheidseffecten: het draagt bij aan herstel en compenseert de effecten van lawaai zoals stress en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

 

Stiltegebieden steeds minder stil

Een stiltegebied is een gebied dat zoveel mogelijk stil wordt gehouden en waarin de geluiden van flora en fauna overheersen. Deze gebieden worden langzaamaan minder stil. De Kaart Stiltegebieden op de website van de provincie toont alle stiltegebieden in Noord-Holland. Voorbeelden zijn De Slufter op Texel, Ransdorp-Holysloot bij Amsterdam, De Wijde Blik in het Groene Hart, De Kennemerduinen bij Haarlem en Het Zwanenwater bij Callantsoog. Gedeputeerde Adnan Tekin (natuur en milieu): “Stilte is goed voor de mens maar helaas schaars. Om gebieden stil te houden zijn heldere spelregels nodig. Daar gaan we samen met natuurorganisaties en gemeenten voor zorgen.”

 

Stiltebeleid

 

In 1986 wees de provincie voor het eerst stiltegebieden aan. Dat is een wettelijke verplichting. Dit betekent dat daar niet alles mogelijk is. Voor ondernemers die zich richten op rustzoekers, vogelspotters, wandelaars, fietsers en kanoërs biedt het juist kansen. In stiltegebieden streeft de provincie naar een geluidsniveau onder de 40 dB(A), vergelijkbaar met een rustige kamer. Dat lukt niet altijd en overal, bijvoorbeeld door drukke wegen, vliegtuiglawaai of evenementen.

 

Maandag 26 juni, Provinciehuis Zuid-Holland

De tentoonstelling is te zien van af 26 juni tot 26 juli in het Provinciehuis van Zuid-Holland. 

Provinciehuis Zuid-Holland

Zuid-Hollandplein

2596 AW Den Haag

https://www.zuid-holland.nl/contact/route/

 

Donderdag 18 mei om 11.30 uur, Huis voor de provincie Utrecht

Mensen hebben behoefte aan stilte, als tegenhanger van een alsmaar drukker wordende woon- en werkomgeving. In stiltegebieden kun je op adem komen, van de natuur en het landschap genieten. Waar kan dat beter dan in het weidse Groene Hart? Helaas staan stiltegebieden ook zelf onder druk, ze worden langzaamaan minder stil. De overheid zet zich in voor het behoud van de stiltegebieden. Het wordt steeds duidelijker dat gebrek aan stilte onze gezondheid kan schaden.

De expositie gaat in op de beleving van de bezoeker in een stiltegebied. Wat kan je er verwachten? Welke planten en dieren vind je er? Wat doet de overheid er aan om de gebieden te behouden? En wat betekent (gebrek aan) stilte voor je gezondheid?

 


Stil?

Na een lang proces van overleg en papieren werd het eens tijd om werkelijk een stiltegebied in te trekken. Heerlijk met de wind in de rug en na 5 minuten al natte sokken. 

Ik reis af naar Gouda Goverwelle en loop het Reeuwijkse plassen gebied in. Wat me meteen op valt is het geweldige gebied met veel water en weiland. En stil is het er zeker niet. Ontzettend mooi constant lawaai van vogels en af en toe een brullende koe achtervolgen mij de hele route als een rustgevend achtergrond muziekje. 

Nu maar hopen dat het wat mooie foto's heeft opgeleverd.

1 Berichten